Fiber

Att ha bredband via fiber är ofta det bästa och mest ekonomiska alternativet. Så länge huset du bor i redan är förberett med fiberanslutning kan du ofta välja vilken leverantör du vill använda dig av. Fiber brukar ofta finnas i nyare hyreshus och bostadsrätter där bostadsrättsföreningen valt att investera i detta då det ökar värdet lägenheten.

Vad är fiber?

Fiber, när det gäller telekommunikation och internet, syftar vanligtvis på fiberoptik. Fiberoptik är en teknik som använder tunna trådar eller fibrer av glas eller plast för att överföra data i form av ljus. Dessa ljussignaler kan skickas över långa avstånd med mycket hög hastighet och med minimala förluster i jämförelse med traditionella koppartrådar. Du kan läsa mer om fiberoptik hos Wikipedia.

Fiberoptik används allmänt för bredbandsnätverk, eftersom det ger möjlighet att överföra stora mängder data över långa avstånd med höga hastigheter. Detta gör fiberoptik till en idealisk lösning för internetanslutning, telefonitjänster, och olika typer av datakommunikation.

Vad är öppen fiber?

Med bredband via öppet nät får ditt företag tillgång till marknadens bredaste utbud av leverantörer. Du väljer själv vilken leverantör och vilka tjänster fibern ska leverera. Är du ansluten till ett stängt nät kan du bara beställa fiberabonnemang hos en specifik operatör.

Vanliga hastigheter för bredband via fiber är allt från 2 Mbit/s till 10000 Mbit/s. I de flesta fall idag brukar en normal fiberanslutning starta på 100 Mbit/s.

Bahnhof är den enda operatören idag som erbjuder bredband via fiber upp till 10 000Mbit/s för 298kr/månad i 6 månader. Därefter 498kr. Gäller endast villakunder och BRF – Bostadsrättsföreningar.