Fast bredband

När man pratar om fast bredband finns det några olika varianter att välja mellan. Den absolut vanligaste av dessa är fiberbredband som nu har funnits i många år och byggs ut flitigt runt om i landet. Detta skickar datan supersnabbt via nedgrävda fiberkablar i marken, och är framtidssäkert då man kan höja hastigheterna enormt även från dagens redan höga hastigheter som erbjuds.

Det finns fortfarande ADSL som skickar data genom de vanliga telefonledningarna. Du kan få en uppkoppling från 0,5 Mb/s till 30 Mb/s till ett något dyrare pris än för vad fiber brukar kosta. Sen har vi vidareutveckling av ADSL och det är VDSL med hastigheter upp mot 60 Mbit/s. För att uppnå så höga hastigheter med VDSL krävs väldigt kort avstånd till närmaste telestation samt att kablarna är av bra kvalité.

I vissa bostäder finns det möjlighet att få bredband via kabel-tv om detta är indraget i huset. Detta kan ofta bli lite billigare då det ofta kombineras med ett kanalutbud eller telefoni. Oftast är dessa operatörsbundna och den kabeltv leverantör är ComHem. Hos ComHem kan man upp till 1Gbit bredband via kabeltv.

Om du är i behov av ett bredband med rejäl hastighet rekommenderar vi fiber. Detta kräver dock att fiber är indraget i huset där du bor eller att du själv väljer att dra in det om du bor i en villa. Det senare kostar dock ofta en hel del pengar men höjer värdet på huset rejält. Med fiber kan du få allt från 1 Mb/s till hela 1000 Mb/s. Det finns numera flera operatörer som erbjuder fiber till privatkunder förutom Telia.